54580, ARİFİYE/SAKARYA
+905462089340
ayildiz54@yandex.com

Dijital Dünyanızı Birlikte Kuruyoruz

İnternette varsanız heryerdesiniz...

Domain ve hosting aynı şey midir ?

HAYIR. Domain diğer adıyla alanadı bir aracın plakası gibi düşünebiliriz. Websitenizin ziyaretçiler tarafından 7/24 ulaşılabilir olması için altın kurallardan bir tanesi domain diğer ise hostingtir.

Birisi olmadan diğeri malesef çalışmaz. Yani websitenizin tüm dünyadan ziyaretçiler ile buluşabilmesi için;

  1. Domain (alanadı),
  2. Hosting (windows ya da linux)
  3. Websitesi yazılımı (özel kodlanmış ya da wordpress)

gibi 3 ana maddede toplayabiliriz.

Domain (alanadı) nedir ?

Örneğin kendi websitemizden bahesederek açıklayacak olursak https://www.kurumsalinternetsitesi.com.tr tüm dünyadan her an istediğiniz cihazdan ulaşılabilir şekilde hazırlanmıştır. Ziyaretçilerinizin sizi internette bulabilmesi için en önemli adres öncelikle bir domain sahibi olmanızdır. Domain tescil etmek için bize ulaşabilirsiniz.

Hosting nedir, ne işe yarar ?

Diyelim ki bir üstte bahsettiğimiz domaini tescil ettiniz artık websiteniz.com şeklinde bir adresiniz var. Bir sonraki adım ise websitenizi yayınlayabileceğiniz bir hosting hesabı (sunucu ya da server) olmalıdır. Peki hosting nedir ?

Hosting, en basitinden websitenizin 7/24 yayında olabilmesi için web yazılımınızın yüklendiği sürekli açık olan bir bilgisayarda yüklenmesi diyebiliriz.Kullandığınız web yazılımınızın kodlama diline uygun bir hosting paketi seçmelisiniz. Mesela wordpress yazılımı ya da php ile kodlanmış bir yazılımınız var ise Linux Hosting paketi satın almalısınız.

Ancak asp ya da asp.net ile kodlanmış bir yazılıma sahipseniz Windows Hosting paketi almalısınız. Linux hosting paketinde asp ve asp.net yazılımları kesinlikle ÇALIŞMAZ.

Bazı firmalar Multi Hosting paketi adı altında hem windows hem linux paketleri de satabilmektedirler. Bunlar biraz daha pahalı olabilir ancak php ve asp.net yazılımlarınız için ayrı ayrı paket satın almanıza gerek kalmadan tek bir paket üzerinden çalışabilmeniz açısından size kolaylık sağlayacaktır.